Preparare ACM (apa calda menajera)

Despre prepararea apei calde menajere.

Prepararea apei calde menajere este o parte importantă a necesarului de căldură al unui imobil; spre diferenta de Incalzire, prepararea ACM se face relativ constant tot timpul anului.
În cazul utilizării surselor regenerabile de energie (energia solară sau energia geotermală utilizată în pompele de căldură), temperatura apei calde menajere preparate, va fi de cca. 45°C. În cazul în care căldura pentru prepararea apei calde se obţine prin arderea unor combustibili clasici solizi, lichizi sau gazoşi, biomasă solidă, biogaz, etc., temperatura apei va fi de 60…65°C. În ambele cazuri, temperatura apei la utilizare va fi de cca. 40°C, acestă temperatură fiind reglată prin adaos de apă rece.

Prepararea apei calde menajere cu ajutorul energiilor regenerabile, se realizează în regim de acumulare. Nu se utilizează niciodată regimul “instant” de preparare a apei calde, deoarece acesta din urmă, presupune sarcini termice mari, deci echipamente scumpe. Astfel, cu ajutorul surselor
regenerabile de energie, apa caldă menajeră este preparată în boilere, al căror volum de acumulare trebuie determinat în funcţie de consumul zilnic de apă pe care trebuie să îl asigure.

Racorduri boiler cu doua serpentine
Racorduri boiler cu sperpentine

Legionella in instalatiile de ACM si climatizare

O problemă importantă a prepararării apei calde menajere la temperaturi sub 60°C, este că în boilerele aflate sub această temperatură, se poate dezvolta o bacterie denumită Legionella Pneumophila. Această bacterie nu afectează sistemul digestiv, dar este extrem de agresivă pentru
sistemul respirator, afectând plămânii şi putand provoca inclusiv moartea celor care au inhalat aceasta bacterie. În băi, bacteria menţiontă poate să ajungă din apă în aer, iar de aici poate să fie inhalată în plămâni, provocand „boala legionarului” sau legioneloza.

Denumirea bacteriei este legată de circumstantele in care a fost descoperita aceasta boala pentru prima data: la o conventie din Philadelphia in 1976 a membrilor American Legion (veterani din Al Doilea Razboi Mondial). Membrii acestei „legiuni” au fost primii oameni care au contractat boala, intrând în contact cu apă contaminată. Anual, numai in USA sunt descoperite peste 6.000 de cazuri noi !

Datorită acestei bacterii boilerele pentru prepararea apei calde menajere la temperaturi sub 60°C, trebuie prevăzute şi cu o rezistenţă electrică sau cu o altă sursă de căldură, deoarece apa caldă menajeră din boiler trebuie încălzită pentru cel puţin o oră pe zi, până la temperatura de 60°C, la care această bacterie este distrusă. Cu alte cuvinte, centralele termice si boilerele moderne trebuie sa aiba o functie „anti-legionella”.

Pentru dimensionarea orientativă din punct de vedere termic a sistemului de preparare a apei calde menajere pentru locuinţe, în cazul utilizării surselor regenerabile de energie, se poate lua in considerare un consum normal de apă caldă de 50 litri/pers/zi, la temperatura de 45°C.

Boiler ACM Viessmann Vitocell 100-V
Boiler cu serpentina Vitocell 100-V
Sumar
Prepararea apei calde menajere
Article Name
Prepararea apei calde menajere
Descriere
Prepararea apei calde menajere este o parte importantă a necesarului de căldură al unui imobil; spre diferenta de Incalzire, prepararea ACM se face relativ constant tot timpul anului. În cazul utilizării surselor regenerabile de energie (energia solară sau energia geotermală utilizată în pompele de căldură), temperatura apei calde menajere preparate, va fi de cca. 45°C.
Autor
Publisher Name
Kessel Service
Publisher Logo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Deschide chat
💬 Ai nevoie de detalii?
Hello 👋
Cu ce va putem ajuta?